Wooden iPad Stand

Posted on december 4, 2014 in

Toen de eerste iPad op de markt kwam, moest ik er natuurlijk meteen eentje hebben.
Cool man, zo’n iPad! Echter vrijwel onmiddellijk had ik behoefte aan een soort standertje, om hem rechtop te kunnen zetten.
Een originele Apple iPad-dock bleek te bestellen in Amerika, maar die vond ik nogal duur en ik had geen zin om te wachten op de levering.
Dus toog ik naar opa Simon, in zijn werkplaats om de hoek. (De werkplaats van opa Simon was de natte droom van elke knutselaar: zaagmachines, schaafmachines, kolomboren, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er.)
We freesden een gleuf in een houten blokje en creëerden een perfecte iPad houder, ideaal voor zowel een horizontaal als een verticaal gepositioneerde iPad.
Dat was op vrijdag.

Op zaterdag plaatsten we de ‘Wooden iPad Stand’ online op lifehacking.nl (voor een debiel lage prijs van €4,inmiddels is de prijs iets verhoogd, naar €4,95) en op zondag zetten we de bouwtekening op instructables.com.
Wired Magazine (het meest gezaghebbende technologietijdschrift ter wereld; aandacht krijgen van dit blad is echt wel het hoogst haalbare voor iemand die een houten blokje heeft gemaakt) kreeg er lucht van – en daarmee de rest van de wereldpers – en op maandag waren we in business en kreeg ik via Paypal cash op mijn rekening vanuit 21 landen.
Hilarisch!

Er zijn inmiddels al een aantal duizenden exemplaren besteld.

Toen opa Simon de vraag niet meer aan kon, zijn we de productie gaan uitbesteden. Niet naar China, daar moeten we namelijk meteen 500.000 stuks in een keer bestellen, nee,  de Wooden iPad Stand wordt tegenwoordig gemaakt in Assen, bij Multa, een bedrijf dat draait op verstandelijk gehandicapte werknemers.
Om onze eerste fabrikant te blijven eren dragen alle blokjes het stempel van opa Simon op de onderkant.

Het blokje, zoals we onze iPad Stand liefkozend noemen (nog schattiger: binnenkort zijn er ook babyblokjes verkrijgbaar, voor de iPad Mini) is op zich al geweldig leuk (lichtgewicht, compact, milieuvriendelijk) maar wat er sindsdien allemaal is gebeurd is eigenlijk nog leuker!
Het verhaal wordt in een heleboel managementboeken genoemd als inspirerend voorbeeld van ‘hoe het ook kan’.
Uiteraard als ‘case uit eigen doos’ in Easycratie, het boek dat ik schreef met Erwin Witteveen. Maar ook in Wat is jouw excuus? van Esther Jacobs en in  Meisje van de Slijterij van Petra de Boevere.

Het ís natuurlijk ook gewoon een heel leuk verhaal.
Het gaat niet over een revolutionair product, maar wel over een revolutionaire verandering in denken. Over slagkracht.
Hoezo moet je eerst maandenlang vergaderen, prototypes ontwerpen, octrooien regelen, haalbaarheidsonderzoeken verrichten, juridische contracten opstellen en dure communicatieplannen laten maken?
Met de hulp van internet kun je het allemaal overslaan.
Hoppa. Van idee naar realisatie binnen 72 uur.

Er gebeurde nog veel meer. We werden geïnterviewd voor het Kamer van Koophandelblad, we werden (natuurlijk) gekopieerd, en kregen bijzondere reacties uit de hele wereld:

– Phil Libin, de CEO van Evernote, was blij met zijn blokje.
– Dom Sagolla, co-creator van Twitter, was blij met zijn blokje.
– Tristan O’Tierney, co-founder van Square, was blij met zijn blokje.
– Adam Curry was blij met zijn blokje:

Inmiddels maken we de iPadstand ook van bamboe (Do the bamboo)  en van notenhout (Nutty nutwood). Bij grotere bestellingen is het bovendien mogelijk een eigen logo erop te laseren.

Het bedrijfje wordt gerund door een handjevol mensen die er slechts gemiddeld een paar minuten per week aan besteden. (Het is namelijk heel simpel: De order komt digitaal binnen, het betalingsbewijs komt binnen. Blokje pakken, envelopje erom, klaar.)
We zien dan ook geen enkele reden om ermee te stoppen; het is veel te grappig! Funtrepreneurs zijn we.
Rijk worden we er niet van, heus niet, maar eens in de zoveel tijd kijken we wat we hebben verdiend en verdelen we de buit.

Opa Simon is overleden in september 2015. 

 

Het team:

– Martijn Aslander (Product inventor, producer, marketing.)
– Annemieke Nieborg & Klaas Zwaneveld (Shipping and customer care extraordinaire)
– David Bakker (Producer, marketing and operations. Photographer and writer of most things Wooden iPad Stand)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste artikelen