Prometheus

Posted on juli 4, 2014 in Overige

Prometheus stal ooit het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. Volgens de mythische legende begon hiermee de relatie tussen mens en technologie; de mens leerde metaal bewerken en een technische beschaving kwam op gang.

(De goden waren er uiteraard niet blij mee en straften Prometheus, door vanaf dat moment elke dag opnieuw  door een adelaar zijn lever eruit te laten pikken, die dan vervolgens ’s nachts weer aangroeide. Ik heb dat altijd een wat akelige straf gevonden, dus dit terzijde.)

De afgelopen vijftien jaar heb ik een diepe fascinatie ontwikkeld voor een heleboel dingen, maar met name voor technologie – die de laatste tijd wel een enórme vlucht maakt – en wat de mens daar allemaal mee kan en doet.
Naast een enorme nieuwgierigheid deel ik uiteraard ook de angsten en dilemma’s die erbij horen…
Technologie ontwikkelt zich exponentieel en vaak sneller dan we kunnen waarnemen en bevatten. Moraal, ethiek en wetgeving komen er altijd pas later achteraan gehobbeld. Dat maakt het op veel terreinen spannend.


Mensen die mij kennen of mijn nieuwsbrief lezen weten dat ik al jaren het theater in wil. Ik schreef er laatst nog over, maar sinds dat moment ben ik ineens een hele slag verder! Ik had waarachtig een Eureka-moment! 
En na een aantal lange douchesessies (ik krijg mijn beste ideeën altijd onder de douche) en een weekend sparren met mensen kwam ik op de volgende stelling:

De 7 hoofdzonden gaan allemaal over intermenselijke frictie.

Ga ze maar na: de 7 hoofdzonden zouden stuk voor stuk geen issue zijn als je in je eentje op deze planeet zou wonen.
Nouja, misschien gemakzucht.
Maar met gemakzucht als zonde heb ik sowieso wat moeite. Gemakzucht is een menselijke eigenschap die ons al heel veel heeft gebracht. Gemakzucht is geen zonde, maar een deugd! 
Of zoals Bill Gates ooit zei: ‘“I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.”
Zonder gemakzucht geen lifehacking, ik bedoel maar. Enfin.


Wat ik wil doen de komende veertien jaar is: zeven theatervoorstellingen maken die telkens aan de hand van een van van de 7 zonden het verleden heden en de toekomst belichten van de relatie tussen mens en technologie en de impact daarvan op onze samenleving.

Het wordt standup filosofie over technologie. Een reis door de tijd, van Prometheus via Paracelsus naar Da VinciFreud,OppenheimerFeynmanKnightrider en The Matrix. Ik zie….spektakel, rondvliegende drones…. en allemaal dingen die je beter in het theater kunt doen dan in een zaaltje achteraf. 
En misschien ga ik zelfs liedjes zingen. 
Jawel.

Het is mijn stijl om alvast dingen roepen die pas veel later (of soms ook gewoon niet) gaan gebeuren, maar ik ben nog nooit zo fanatiek geweest met een idee en heb nog nooit zo helder voor de geest gehad wat ik wilde doen en waarom. Dus reken er maar op. De planning voor de eerste try-out is eind van dit jaar/begin volgend jaar. 

Op de hoogte blijven? Word lid van mijn theaternieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste artikelen